Top

Kosten
elektrisch rijden

Wat kost elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is goedkoper dan rijden op fossiele brandstof. Je rijdt wegenbelastingvrij, de onderhoudskosten zijn veel lager en het opladen van een auto is goedkoper dan tanken. We zetten alle kosten rondom elektrisch rijden voor je op een rij.

Waar gebruik jij je elektrische Hyundai voor?

Benieuwd welke elektrische Hyundai
het best bij jou past?

Bekijk al onze elektrische modellen

Ga je privé rijden met jouw elektrische Hyundai? Dan is het goed om te weten dat je hiervoor geen wegenbelasting betaalt. Daarnaast betaal je ook geen BPM bij de aanschaf van een elektrische auto, omdat deze geen CO2 uitstoot. Het opladen van een elektrische auto is bovendien veel voordeliger dan het tanken van brandstof.

Hoewel de kosten voor het opladen van een elektrische auto verschillen per model, is elektrisch laden voordeliger dan je denkt. Wanneer je uitgaat van een bedrag van € 0,21 per kWh, is de accu van bijvoorbeeld de Hyundai IONIQ Electric al volledig opgeladen voor nog geen € 10,-. En heb je thuis zonnepanelen, dan kun je wellicht zelfs gratis elektrisch rijden. Het makkelijkste is om een Hyundai Laadpakket voor thuis aan te schaffen. Dat regel je bij jouw Hyundai-dealer. Daarmee kun je op elk gewenst moment thuis je auto opladen.

Ook het onderhoud van een elektrische auto is voordeliger, omdat deze auto minder onderdelen bevat die periodiek vervangen moeten worden. Het onderhoud van een elektrische auto bedraagt daarom doorgaans maar een derde van de onderhoudskosten van een brandstofauto. Het rijden van een elektrische auto heeft dus een hoop financiële voordelen.

Ga je jouw elektrische Hyundai zakelijk rijden, dan zijn er verschillende voordelen. Interessant is de lage fiscale bijtelling van 8 %, waardoor het privégebruik van een elektrische Hyundai al snel € 3.000,- per jaar goedkoper is dan een vergelijkbare benzineauto. Kies je voor een Hyundai Laadpakket met hosting, dan kunnen de kosten voor het opladen automatisch worden doorberekend aan de werkgever of leasemaatschappij.

Bedrijven en ondernemers kunnen gebruikmaken van diverse stimulerende maatregelen, waaronder de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Sommige gemeenten verstrekken daarnaast subsidies om elektrisch rijden te stimuleren, informeer voor de mogelijkheden bij je gemeente.

De fiscale voordelen op een rij

  • Een elektrische auto is vrijgesteld van wegenbelasting (MRB)
  • Je betaalt geen aanschafbelasting BPM
  • 8 % bijtelling tot € 45.000 in 2020 voor zakelijke rijders
  • Bedrijven en ondernemers hebben recht op MIA en Vamil
  • Veel gemeentes verstrekken subsidies voor elektrisch rijden en het plaatsen van laadpalen
  • De onderhoudskosten van een elektrische auto zijn voordeliger

Wat kost opladen?

Het opladen van een elektrische auto is goedkoper dan brandstof tanken, maar wat zijn de kosten nu precies? Dat hangt af van het elektrische model dat je rijdt en waar je oplaadt. Thuis opladen kost gemiddeld € 0,21 per kWh. Zo is de batterij van bijvoorbeeld een Hyundai IONIQ Electric al volledig opgeladen voor nog geen € 10,-.

De prijzen voor het opladen van je elektrische auto bij een openbaar laadpunt verschillen. Net zoals bij brandstoftankstations variëren de prijzen per aanbieder. De gemiddelde kosten zijn € 0,33 per kWh. Voor snellaadstations variëren deze kosten ook. Sommige oplaadpalen en snellaadstations berekenen bij de kosten per laadsessie een starttarief. En soms komt het voor dat je een snellaadsessie per minuut afrekent in plaats van per kWh. Voor het opladen van jouw elektrische Hyundai bij een (snel)laadstation gebruik je een oplaadpas.
Wil je de oplaadkosten onder controle houden? Dit kan met de Laadpakketten van Hyundai.

Kosten onderhoud van elektrische auto's

Is je weleens opgevallen hoe stil een elektrische auto is? Dat komt omdat een elektrische auto minder bewegende delen – zoals een distributieriem en zuigers – heeft dan een traditionele auto met verbrandingsmotor. Minder onderdelen betekent ook goed voor je portemonnee. Immers, je hebt minder slijtagekosten. Monteurs hebben dus minder werk aan jouw auto en en zijn dus minder lang bezig.

Hyundai Electric Academy

Wil jij meer weten over elektrisch rijden? De Hyundai Electric Academy helpt je hierbij. In deze video’s leggen we je alles uit over wat de voordelen van elektrisch rijden zijn, maar ook hoe een elektrische auto precies werkt.

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over onderhoud.

Download infographic

Kostenvergelijking

Benzine-aangedreven auto’s en volledig elektrische auto’s vertonen grote verschillen. Niet alleen qua uiterlijk en aandrijflijn, vooral ook wat betreft kosten. Om inzicht te geven in die verschillen hebben we de KONA en de KONA Electric naast elkaar gezet.

Aantal kilometers per jaar:
15.000
Aantal jaren gebruik auto:
4
Auto Benzine EV
Model KONA KONA Electric
Uitvoering 1.0 T-GDI Comfort EV Comfort
Consumentenprijs € 24.495,- € 41.595,-
Laadpaal - Nu tijdelijk vanaf € 959,-
Totaal € 24.495,- € 42.554,-
Meerprijs € 18.059,-
Gewicht (kg) 1.308 1.760
Tankinhoud in liters / kWh 50 64
Verbruik in liters-kWh/100 km 5,7 14,3
Vaste kosten Benzine EV
Wegenbelasting * € 2.592,- € 0,-
Onderhoud € 1.430,- € 678,-
Verzekering € 3.156,- € 3.733,-
Totaal vaste kosten € 7.178,- € 4.411,-
Totaal extra kosten t.o.v. benzine - - € 2.767
Brandstofkosten per km Benzine EV
Literprijs brandstof / kWh € 1,833 € 0,264
Actieradius in km 877 449
Aantal keren tanken/laden 68 147
Totale brandstofkosten € 6.269,- € 2.492,-
Prijs per kilometer in euro € 0,104 € 0,038
Prijsvoordeel per km t.o.v. benzine - € 0,067
Prijsvoordeel t.o.v. benzine - € 3.777,20
Omslagpunt Benzine EV
Omslagpunt in km - 0
Jaarlijks rijdt u in km 15.000
U verdient dus per jaar over km - 15.000
 
Netto voordeel per jaar in euro - € 1001,-

Bovenstaande gegevens zijn met uiterste zorg samengesteld. De genoemde cijfers en bedragen zijn een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Restwaarde is niet meegenomen in deze calculatie. Er is uitgegaan van de volgende verdeling tussen thuis, publiek en snelladen. Laadtarieven variëren per aanbieder.

* Wegenbelasting is berekend voor de provincie Noord-Holland. Dit kan variëren per provincie of gemeente.

Elektrisch opladen (eenheid per kWh)
Thuis laden Openbaar Snellader
75% 15% 10% Gem.
€ 0,21 € 0,33 € 0,57 € 0,264

Hyundai Private Lease

Wil jij helemaal zorgeloos genieten van de voordelen die elektrisch rijden biedt? Kies dan voor een elektrische Hyundai met Hyundai Private Lease. Voor een vast bedrag per maand zijn dan alle autokosten gedekt, alleen de elektriciteit betaal je zelf. Zoals het rekenvoorbeeld met de Hyundai KONA aangeeft, is dat bijzonder voordelig!

KONA Electric met Private Lease

Wat wil je weten over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Om je wegwijs te maken in de wereld van groene mobiliteit, hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op het thema van jouw keuze.