Top

Het gemak van elektrisch laden

Hoe werkt
elektrisch laden?

Nooit meer tanken; als elektrisch rijder laad je jouw auto gewoon thuis op of via de laadpaal bij jou in de buurt of op het werk. Maar hoe werkt opladen nu eigenlijk? Wanneer gebruik je een laadkabel en wanneer niet? Hoeveel tijd neemt opladen in beslag? We nemen je mee in de wereld van het opladen en vertellen je natuurlijk ook wáár je kunt opladen.

Hyundai Electric Academy

Wil jij meer weten over elektrisch rijden? De Hyundai Electric Academy helpt je hierbij. In deze video’s leggen we je alles uit over wat de voordelen van elektrisch rijden zijn, maar ook hoe een elektrische auto precies werkt.

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over de verschillende vormen van laden.

Download infographic

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over thuisladen.

Download infographic

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over snelladen.

Download infographic

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over publiek laden.

Download infographic

Meer video’s van Hyundai Electric Academy

Welke vormen van laden zijn er allemaal? – Hyundai Electric Academy

Thuis je auto opladen, hoe werkt dat nou eigenlijk? - Hyundai Electric Academy

Een snellader gebruiken voor je elektrische auto, hoe werkt dat? - Hyundai Electric Academy

Onderweg je elektrisch auto opladen. Hoe werkt dat en waar kan dat? - Hyundai Electric Academy

Verschillende laadvormen

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto op te laden. Je kunt je auto thuis opladen, maar je hebt ook verschillende mogelijkheden om publiek te laden. In de wijk bijvoorbeeld, op je werk of langs de snelweg.

 • Een eigen oplaadpunt bij jou thuis. Samen met je Hyundai-dealer kun jij bepalen welk Hyundai Laadpakket bij jou past.
 • Een 3-fase 32A 22kW oplaadpunt *
 • Je laadt tegen het normale energietarief van jouw energieleverancier.
 • Keuze uit vaste kabel of stopcontact.
 • Dynamic Home Load Balancing zorgt ervoor dat de beschikbare stroomcapaciteit van jouw huisaansluiting optimaal verdeeld wordt en je geen last hebt van stroomuitval
* Laadpunt wordt afgesteld op hoogst haalbare laadsnelheid
 • We raden publiek laden aan voor parkeerplekken waar automobilisten langer dan 20 minuten geparkeerd staan.
 • Je betaalt met een oplaadpas. Deze kun je gebruiken bij alle openbare oplaadpunten in Nederland.
 • Publiek laden kan op meer dan 40.000 locaties langs de snelweg, in woonwijken of bijvoorbeeld op je werk.
 • De meeste publieke laadpalen werken op 16 ampère. Dit betekent dat je met een 1-fase laadkabel tot 3.7 kW per uur laadt.
 • De Hyundai KONA Electric wordt geleverd met een 1-fase en 3-fase laadkabel. De 3-fase laadkabel laadt tot 3x sneller. Dit betekent dat je tot 11 kW per uur laadt.
 • Heb je geen mogelijkheid tot het plaatsen van een eigen laadpaal. Vraag via openbaarladen.nl een publieke laadpaal aan voor in je straat.
 • We raden snelladen aan tijdens het afleggen van lange afstanden zonder lange tussenstop. Denk hierbij aan het laden langs de snelweg.
 • Je betaalt met oplaadpas of app. Deze kun je voor alle openbare oplaadpunten in Nederland gebruiken.
 • Bij een snellaadpunt maak je gebruik van de laadkabel die bij de laadvoorziening hoort. Je eigen oplaadkabel heb je dus niet nodig.
 • De batterij van je elektrische auto laadt tot maximaal 80% op tijdens snelladen.

Benieuwd welke elektrische Hyundai het best bij jou past?
Bekijk al onze elektrische modellen.

De groene modellen van Hyundai

Laden via wisselstroom (AC)

Wisselstroom is de stroom zoals die bijvoorbeeld uit je stopcontact thuis komt. Een batterij van een elektrische auto werkt echter op gelijkstroom (DC). Om een elektrische auto toch te kunnen opladen via het gewone elektriciteitsnet, zet de omvormer in de auto de wisselstroom om naar gelijkstroom. Afhankelijk van de batterij in jouw elektrische Hyundai en het laadstation kun je met verschillende sterktes laden: hoe meer kW’s, hoe korter de laadtijd.

Laden via gelijkstroom (DC)

Gelijkstroom is stroom met een constante stroomrichting. Oplaadpalen werken met gelijkstroom. Het voordeel daarvan is dat de oplaadpaal direct de batterij oplaadt. Een omvormer is daarbij niet nodig. De omvormer in de auto bepaalt en beperkt niet de laadsnelheid van de batterij. Via een snellaadstation (DC-laadpaal) kun je de batterij in de auto dus heel snel opladen.

Hyundai Laadpakketten

Wil je controle houden over je oplaadkosten en hulp bij het kiezen en installeren van een laadpaal bij jou thuis? Hyundai maakt zorgeloos rijden in een elektrische Hyundai toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Voor elke berijder is er namelijk een
Hyundai Laadpakket op maat.

Bekijk de Hyundai Laadpakketten

Waar kan ik laden in Nederland?

Nederland telt duizenden laadpunten. Er is altijd een laadpunt in de buurt. Vooral in de Randstad is het aanbod enorm. En er komen alleen maar meer locaties bij. Hieronder vind je ze allemaal! En je ziet meteen of ze beschikbaar zijn.

Verschillende vormen aandrijflijnen

Volledig elektrisch
Plug-in hybride
Hybride
Waterstof

Een volledig elektrisch aangedreven auto heeft een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. Deze elektromotor zet elektrische stroom om in beweging, waardoor de auto kan rijden. De elektrische stroom wordt opgeslagen in de batterij van de auto. Om deze batterij op te laden is een laadvoorziening nodig. Dit kan een laadpaal bij jou thuis zijn of een openbaar laadstation. Om op te laden heb je een laadkabel nodig. Deze wordt altijd meegeleverd bij een elektrische auto. De kabel sluit je aan op de auto en het oplaadpunt. Het aansluiten van een laadkabel is eenvoudig.

Wil je gebruikmaken van een snellaadstation, dan moet je de laadkabel van het snellaadstation gebruiken. Je hebt je eigen laadkabel dan dus niet nodig.

Hyundai KONA Electric

vanaf € 36.815,-

Meer informatie Proefrit aanvragen

Hyundai IONIQ Electric

vanaf € 34.015,-

Meer informatie Proefrit aanvragen

Een plug-in hybride-auto heeft een brandstofmotor en een elektromotor. Zo kun je volledig elektrisch rijden, maar schakelt de auto automatisch over op brandstof wanneer de batterij leeg is. Je moet dus tanken en de auto ook zelf opladen via een laadvoorziening (laadpaal). Dit opladen werkt hetzelfde als bij een volledig elektrische auto. Om gebruik te maken van de laadvoorziening heb je een laadkabel nodig. Deze laadkabel wordt altijd meegeleverd met een plug-in hybride-auto en sluit je aan op de auto en het oplaadpunt. Het aansluiten van een laadkabel is eenvoudig.

Hyundai IONIQ Plug-in Hybrid

vanaf € 31.465,-

Meer informatie Proefrit aanvragen

Bij een hybride-auto drijft zowel de elektromotor als de brandstofmotor de wielen aan. De batterij wordt opgeladen door een regeneratief remsysteem. Dat betekent dat de energie die vrijkomt bij het remmen als elektrische energie wordt opgeslagen in de batterij. Je kunt een hybride-auto dus niet opladen met een stekker of gebruikmaken van een laadpaal. Een hybride-auto maakt alleen gebruik van zijn elektromotor onder bepaalde omstandigheden. De elektromotor ondersteunt de brandstofmotor bijvoorbeeld bij het accelereren.

Hyundai KONA Hybrid

vanaf € 30.030,-

Meer informatie Proefrit aanvragen

Hyundai IONIQ Hybrid

vanaf € 27.025,-

Meer informatie Proefrit aanvragen

Een waterstofauto heeft een kleine elektromotor en is daarom ook een elektrische auto. De elektromotor zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit en drijft daarmee de auto aan. Opladen is dus niet nodig, waterstof tanken wel. Dit gaat sneller dan het opladen van een auto. In 5 minuten heb je al een volle tank. Wil je meer weten over waterstof? Klik hier.

Wat wil je weten over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Om je wegwijs te maken in de wereld van groene mobiliteit, hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op het thema van jouw keuze.