Top

Elektrisch rijden:
schoon en zuinig

Ontdek de wereld van
elektrisch rijden

Elektrisch rijden is beter voor het milieu én brengt daarnaast ook vele andere voordelen met zich mee. Zo biedt elektrisch rijden veel financiële voordelen en is het comfortabeler en stiller dan rijden in een brandstofauto. Het gebruik van een elektrische auto wijkt echter wel af van een gewone auto. Zo moet je deze auto opladen in plaats van aftanken. Ook zijn er verschillende vormen van elektrisch rijden. We leggen je de diverse elektrische aandrijflijnen uit en bespreken de voordelen van elektrisch rijden. Wens je meer uitleg over de nieuwe woorden en termen rondom elektrisch rijden? Neem dan een kijkje in ons woordenboek elektrisch rijden.

Bekijk het woordenboek elektrisch rijden

Hyundai Electric Academy

Wil jij meer weten over elektrisch rijden? De Hyundai Electric Academy helpt je hierbij. In deze video’s leggen we je alles uit over wat de voordelen van elektrisch rijden zijn, maar ook hoe een elektrische auto precies werkt.

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over hoe elektrisch rijden werkt.

Download infographic

Bekijk ook de infographic waarin we alles uitleggen over de voordelen van elektrisch rijden.

Download infographic

Meer video’s van Hyundai Electric Academy

Benieuwd naar de voordelen van Elektrisch Rijden? - Hyundai Electric Academy

Elektrisch Rijden, hoe werkt dat nou eigenlijk? - Hyundai Electric Academy

Verschillende vormen van elektrisch rijden

Met stekker
Zonder stekker
EV/BEV
Electric Vehicle of Battery Electric Vehicle

Je rijdt volledig elektrisch. Omdat je geen schadelijke stoffen uitstoot, rijd je dus 100 % schoon. De batterij kun je via een snellader opladen, of via een laadpaal. Rem je of laat je gas los? Ook dan laadt de accu op.

Bekijk onze EV-auto's Proefrit maken in een EV/BEV
PHEV
Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Combineert een zuinige benzinemotor met de energie van een oplaadbare batterij en laadt het accupakket op tijdens het remmen. Daarmee is de PHEV het beste van twee werelden. Je moet wel tanken en de auto opladen.

Bekijk onze PHEV-auto Proefrit maken in een PHEV
HEV
Hybrid Electric Vehicle

Maakt gebruik van een zuinige benzinemotor en een batterij die opgeladen wordt tijdens het remmen. Je rijdt helemaal elektrisch als de snelheid niet te hoog is. Op de snelweg neemt de verbrandingsmotor het over. Je hoeft niet zelf op te laden, je moet wel tanken.

Bekijk onze HEV-auto's Proefrit maken in een HEV
FC(E)V
Fuel Cell (Electric) Vehicle

De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit die wordt afgegeven aan het batterijpakket en de elektromotor – er komt alleen water vrij als emissie. Opladen is niet nodig, waterstof tanken wel. Dit doe je al in 5 minuten.

Bekijk onze FC(E)V-auto Proefrit maken in een FC(E)V

9 voordelen van elektrisch rijden

01

Geen CO2-uitstoot

Batterij-elektrische en waterstof-elektrische auto’s stoten geen schadelijke stoffen uit. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee (want: 8 % bijtelling voor zakelijk rijders).

02

Voordeliger in onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto is goedkoper en sneller klaar. Een elektrische Hyundai moet wel jaarlijks voor inspectie naar de dealer maar heeft minder onderdelen die periodiek moeten worden vervangen. Dit scheelt slijtage en dus ook kosten.

03

Geen wegenbelasting

Een elektrische auto is tot 2021 vrijgesteld van wegenbelasting. Rijders van plug-in-hybrides met een uitstoot tot 50 gram CO2 per kilometer betalen tot 2021 de helft van de wegenbelasting.

04

Slechts 8 % bijtelling

Zakelijk rijders betalen voor een volledig elektrisch aangedreven auto of een waterstofauto slechts 8 % bijtelling bij privégebruik, in plaats van 22%. Dit kan wel 3.000 euro per jaar schelen.

05

Opladen voordeliger dan brandstof

Stroom is voordeliger dan brandstof. Zelfs de zuinigste brandstofauto's komen qua brandstofkosten niet in de buurt van een elektrische auto. Zo heb je in sommige gevallen al een compleet opgeladen auto voor nog geen 10 euro.

06

Energie terugwinnen

Een elektrische auto kan energie terugwinnen die bij andere auto’s verloren gaat, dat noemen we regeneratief remmen. Hierdoor wordt een elektrische auto juist zuiniger bij stadsverkeer of in de file, waar een auto met verbrandingsmotor juist veel gaat verbruiken.

07

Snelheid

Een elektrische auto heeft geen versnellingen. Dat zorgt voor een snelle, vloeiende acceleratie vanuit stilstand. Ook inhalen gaat moeiteloos, want terugschakelen hoeft niet.

08

Stil

Een elektromotor is veel stiller dan een verbrandingsmotor. Elektrische Hyundai-modellen hebben dan ook een ingebouwde waarschuwingstoon voor voetgangers en fietsers, die actief is bij snelheden lager dan 30 km/u.

09

Comfortabel interieur

Het interieur is automatisch voor te verwarmen of juist te koelen als de elektrische Hyundai is aangesloten op een laadpaal. Stel eenvoudigweg je vertrektijd in en stap in een heerlijk voorverwarmde of juist koele auto.

Wat wil je weten over elektrisch rijden?

Over elektrisch rijden valt enorm veel te vertellen. Om je wegwijs te maken in de wereld van groene mobiliteit, hebben wij de belangrijkste informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op het thema van jouw keuze.